tiistai 23. huhtikuuta 2013

Madeleine Vionnet, haute couturen mestari - the master of haute couture

Madeleine Vionnet  (22.6.1876-2.3.1975) sai inspiraationsa Antiikin Kreikan taiteesta.
 Madeleine Vionnet was inspired by ancient greek art.


 
Madeleine Vionnetista sanottua: ” Haute couture ei ole koskaan yltänyt korkeampiin saavutuksiin”. Hän loi muodin Rolls-Royceja nerokkailla leikkauksillaan ja monimutkaisilla laskoksillaan. Hänen tavoitteena oli yksi sauma. Hän oli ensimmäinen, joka käytti tekniikkanaan vinoa langan suuntaa.
Hän mullisti myös siihen asti vallinneen ajatusmallin, että vartalon oli muovauduttava vaatteisiin. Vionnet lähti ajatuksesta, että vaatteen täytyy mukailla vartaloa. ”Kun nainen hymyilee, puvun kuuluu hymyillä hänen kanssaan”, hän sanoi. Vinolla langansuunnalla, laskoksilla ja erikoisilla leikkauksillaan hän toi naisen kauniin, luonnollisen vartalon esiin.
 
Madeleine Vionnet design, 1914
 
Vionnet ei piirtänyt vaatteita, vaan suunnitteli puvut puunuken päälle. Hän halusi nähdä miten kangas myötäilee vartaloa kolmiulotteisesti. Väreinä hän käytti pääasiassa valkoista ja valkoisen eri sävyjä.  Hän suosi koristelussa kirjontaa. Tyylitellyillä ruusuilla ja ruseteilla hän vältti saumat ja sai kankaan koottua oikeisiin paikkoihin vaatteessa. Runsaiden laskosten ja vähäisten saumojen vuoksi hänen suunnittelemansa vaatteet olivat myös haasteellisia asiakkaille. Usein asiakas joutui kysymään neuvoa itse suunnittelijalta kuinka pukea vaate:)
 
 

Hän käytti myös epätyypillisiä materiaaleja kuten silkkikreppiä, gabardiinia ja satiinia 1920-30 –luvulla. Hänen puvuistaan muistetaan ”handkerchief dress”, jossa puvun helma on epäsymmetrinen. Hän toi muotiin myös halterneck  –ja vesiputouspääntiet.

 
Madeleine Vionnet työskenteli Pariisin maineikkaan haute couture-talon Callot Soeursin Marie Callot Gerberin oikeana kätenä, kunnes perusti oman muotitalon v. 1912. Hänen vaatteensa olivat erittäin suosittuja 1920- ja 1930-luvulla. Vaatteita käyttivät mm. näyttelijäkuuluisuudet Greta Garbo, Marlene Dietrich ja Katharine Hepburn.
Evening coat, summer 1936, collection Les Arts Décoratifs, U.F.A.C
Lähteet:
Charlotte Seeling: Muoti, suunnittelijoiden vuosisata 1900-1999
http://en.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Vionnet

------------------------------

Later on in English

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti