sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Bajadeeri - La Bayadère, ballet

Aloitin Estonia -oopperassa kuukauden työharjoittelun. Puvustamo valmistautuu parhaillaan Bajadeeri -baletin ensi-iltaan kovasti töitä tehden. Ensi-ilta on 16.5. ja paljon on vielä tehtävää, sovituksia ja sovituskorjauksia. Työn alla on mm. nelisenkymmentä tyllihametta yläosineen (kuva). Jokaisessa hameessa on 12 m tylliä 11 kerrosta. Helma  on leikattu käsin sahalaitaiseksi, jotta vaikutelma olisi mahdollisimman pehmeä.

Oopperassa on eri puvustamot naisille ja miehille. Itse työskentelen ompelutiimissä, jossa valmistetaan naisten asuja näytöksiin. Oopperassa on myös erillinen kenkäosasto ja modistit, jotka tekevät päähineitä ja hattuja sekä oma värjäämö kankaille. Tärkeää osaa näyttelee myös lavastusosasto, jossa suunnitellaan ja valmistetaan kaikki oopperan huimat lavasteet.Bajadeer -baletin taiteellisesta koreografiasta vastaa englantilainen Peter Docherty. Luonnoskuvien pohjalta lähdetään suunnittelemaan ja valmistamaan pukuja. Pukujen täytyy toimia vaativissakin nostoissa. Tämä tuo haasteita myös asusteen toteutukseen.

 
La Bayadère eli Bajadeeri (Temppelitanssijatar, ven. Баядерка, Bajaderka) on baletti, jonka koreografian on tehnyt Marius Petipa ja musiikin säveltänyt Ludwig Minkus. Baletin esitti ensimmäisen kerran Mariinski-teatterin baletti Pietarissa, Venäjällä, 4. helmikuuta 1877. Bajadeerin kuuluisimpia kohtauksia ovat muun muassa Varjojen valtakunta (engl. The Kingdom of the Shades), pronssijumalan tanssi (engl. Dance of the Golden Idol), Nikiyan kuolema ja viimeisen näytöksen Grand pas d'action.

Juoni:
Bajadeeri sijoittuu tarunomaiseen Intiaan. Baletti kertoo temppelitanssijattaresta eli bajadeerista Nikiyasta, joka rakastuu sotasankari Soloriin. Nikiya ja Solor vannovat toisilleen rakkaudenvalan, mutta radza eli hallitsija haluaa tyttärensä Gamzattin menevän naimisiin Solorin kanssa. Papiston ylibramiini, joka on itse rakastunut Nikiyaan, paljastaa radzalle Solorin ja Nikiyan rakkauden. Gamzatti ja radza päättävät, että tanssijattaren on kuoltava. Nikiyan tanssiessa Solorin ja Gamzattin kihlajaisissa hänelle annetaan kukkakori, jonka sisällä oleva myrkkykäärme puree Nikiyaa. Ylibramiini tarjoaa naiselle vastamyrkkyä, mutta Nikiya valitsee mieluummin kuoleman.
Nikiyan kuoleman jälkeen Solor näkee rakastetustaan näyn Varjojen valtakunnassa, ja uuden näyn hääseremonian aikana. Jumalat, jotka ovat suuttuneet tanssijattaren murhasta, rankaisevat hääväkeä tuhoamalla temppelin. Kaikki temppelissä olevat henkilöt kuolevat, ja baletin viimeisessä kohtauksessa Nikiyan ja Solorin henget ovat ikuisen rakkauden jälleen yhdistämiä.Puvustamo on jokaisen pikku tytön ja isommankin unelma paikka koristeellisine asuineen, tylliunelmineen, koristenauhoineen, itämaisine asuineen. Täällä pääsee toteuttamaan fantasioita, vaikka usein ompelijan työ on yhtä purkamista ja uudelleen ompelemista kerta toisensa jälkeen.
Kun sitten pääsee katsomaan ensiesitystä, niin sitten kova uurastus palkitaan...

Lähteet: wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti